Li Po Chun UWC

Li Po Chun inledde sin verksamhet i Hongkong år 1992. Hongkong, som är en av Asiens mest internationella städer och centrum för världshandeln, är inte enbart skyskrapor och en asfaltdjungel. Colleget finns i en grön omgivning mellan Ma On Shan-berget och Tolo-kanalen. Den kinesiska kulturen är starkt närvarande i skolan.

Till Hongkongs centrum kan man från skolan ta sig på under en timme med allmänna fortskaffningsmedel. Universitetens böcker står till förfogande för studenterna, och restaurangerna, museerna och butiksgränderna i centrum är lätta att nå. Närmaste stora shoppingcentrum är inte längre bort än en 15 minuters promenad.

Undervisningen sker i rätt små grupper. Bredvid skolbyggnaden finns fyra internat och där bor skolans lärare och 250 studerande, av vilka ungefär 40 procent är kinesiska. Internatens översta våning är pojkarnas rike, den mellersta flickornas och i nedersta våningen finns gemensamma utrymmen, såsom vardagsrum, ADB-rum och tvättmaskiner. På taket kan alla lufta sina tankar.

Undervisningsspråket är engelska och som främmande språk kan man studera även franska och mandarinkinesiska, vilket rekommenderas, även om det inte är obligatoriskt. Bland de samhälleliga ämnena är den lokala specialiteten Chinese studies, där man kan utvidga sin förståelse för det kinesiska språket och kulturen.

I skolan kan man bland annat syssla med klättring, kinesisk kalligrafi, latinska danser, bollsport, paddling, teater, bildkonst och musik – kan du namnge grenen så finns den säkert i Li Po Chuns breda utbud. Genom samhällstjänsten deltar studenterna i ”rädda korall-verksamhet” där man lär sig dyka, AIDS-upplysning, de sköter om handikappade småbarn, jobbar på olika sätt för Mai Po-områdets natur, deltar i åldringshemsverksamhet, jobbar med drogberoende ungdomar och lär ut engelska till lokala elever. Miljöskydds- och återvinningsgrupperna är aktiva.

Under China Week, som hålls på våren, bekantar man sig med Kina på plats och ställe, till exempel i Peking eller Xian. Under projektveckorna styr man kosan mot något annat håll i Asien för att göra självständigt projektarbete och bekanta sig med den lokala kulturen. Också annars är det lätt och billigt att resa runt i Asien med en ryggsäck på ryggen under loven.