UWC Mahindra College

Mahindra-campus

Mahindra United World College of India (MUWCI) är beläget på landsbygden i mellersta Indien, i en omgivning där många motsatser möter varandra. Från skolan som reser sig upp på en kulle öppnar sig en mäktig utsikt över den omkringliggande dalen med sina gröna ris- och sockerrörsodlingar. Genom dalen rinner en flod, där man dagligen kan träffa såväl närregionens invånare som deras stiliga bufflar då de badar längs med stränderna. Helt nära skolan ligger en liten by vid namn Khubavali. Många av byns varmhjärtade invånare arbetar på skolan. Som en motpol till detta traditionella indiska landskap ligger Pune, en av Indiens livligaste miljonstäder, där man kan se både eländet i slumkvarteren och lyxen som de högre samhällsklasserna vältrar sig i. I Pune finns det flera universitet, kulturinstitutioner och utmärkta restauranger, som är speciellt populära bland skolans studenter. I Pune och i Indien överlag kan man se uråldriga traditioner sida vid sida med västerländsk kultur och kommersialism, både på gott och ont.

Indien är ett stort land där man kan finna mängder gammal kultur. På MUWCI har man en chans att komma åt en del av denna rikedom genom att studera lokala språk, hindi och marathi, bekanta sig med världsdelens färggranna historia på historielektionerna, och genom att ta del av den mångfald av hobbymöjligheter som skolan bjuder på. I skolan kan man bekanta sig med allt från yoga till vegetarisk matlagning, men det viktigaste som MUWCI har att erbjuda är att skolan förbundit sig att hjälpa till med utvecklingen av den lokala välfärden. Hjälparbet i till exempel barnhem kan ofta vara väldigt tungt och utmanande, men hårt arbete bär frukt.

Det är viktigt att UWC-rörelsens principer inte endast förblir vackra ord, utan hela rörelsen har ett ansvar att de även omsätts i praktiken. Under projektveckorna har studenterna så gott som obegränsade möjligheter att fördjupa sina upplevelser av landets mångfald antingen genom att resa eller genom att delta i olika frivilliga arbetsprojekt.

MUWCI öppnades 1997 och sedan dess har studenter från 93 olika länder studerat där. Skolan får en unik stämpel då en stor del av de 200 studenterna kommer från olika delar av Indien. Undervisningen är av hög kvalitet och ämnesutbudet brett, vilket garanteras av den professionella lärarkåren, som kommer från hela världen. Skolans bostadsutrymmen bildar en egen liten by, som delas av studenterna och personalen. Studenternas bostäder är förstklassiga åttapersoners hus, som har egna små trädgårdar. Studenterna har även till sitt förfogande gemensamma kök, bibliotek, simbassäng och ett flertal andra motionsmöjligheter. Både bildkonstnärer och musiker erbjuds egna utrymmen. Förutom skolans egna faciliteter erbjuder även den vackra omgivningen på många möjligheter. Den som t.ex. gör en vandringsutfärd på kullarna belönas med bortglömda tempel och vattenfall som bildats efter monsunen.

Områdets väderförhållanden ändrar dramatiskt under årets gång, från vinterns kyliga nätter till sommarens hetta. Ur den dammiga sandöknen skalas ett enastående vackert grönt landskap fram av monsunvinden.
Indien är också ett mycket stort land och det erbjuder på varierande möjligheter för utflykter och resor. Under samma tid på året kan man besöka världens högsta snöbeklädda fjälltoppar, stora sandöknar och regnskogar som doftar mull. De ungdomar som studerar vid MUWCI har en unik chans att lära sig förstå de praktiska problem som uppstår och skapas då man försöker få miljöskydd och en ständigt ökande befolkning att passa ihop i utvecklingsländer idag.

”Oändligt med smutsiga gator och tiggare, men även vyer som tar andan ur en och alltid glada människor, ändå eller kanske just därför, är det så lätt att känna sig hemma här bland alla människor. För mig är Indien en av vändpunkterna i mitt liv, en utmaning som jag inte för en sekund ångrat att jag tog.”

Pauliina Kreivi MUWCI 1998-2000