UWC Hongkongissa

 Li Po Chun United World College aloitti toimintansa Hongkongissa vuonna 1992. Hongkong, yksi Aasian kansainvälisimmistä kaupungeista ja maailmankaupan keskuksista, ei ole pelkkiä pilvenpiirtäjiä ja asfalttiviidakkoa. College sijaitsee vihreässä ympäristössä Ma On Shan -vuoren ja Tolo-kanaalin välissä. Heti vuoren juurelta, viiden minuutin kävelymatkan päästä koululta, lähtee kuitenkin metrolinja, joka vie nopeasti keskustaan. Yliopistojen kirjastot ovat oppilaiden käytössä, ja keskustan ravintolat, museot, konsertit ja kauppakujat ovat helposti tavoitettavissa. Lähin suuri ostoskeskus on 5 minuutin metromatkan päässä.

Koulurakennuksen viereisissä neljässä asuntolassa asuvat koulun opettajat ja 250 oppilasta, joista noin 40 % on kiinalaisia. Muut opiskelijat tulevat kaikilta mantereilta noin 80:stä eri maasta joka vuosi. Asuntoloiden yläkerrat ovat poikien valtakuntaa, keskikerros tyttöjen ja alakertaan on sijoitettu yhteiset oleskelutilat, ATK-huone ja pesukoneet. Asuntoloiden huoneet ovat neljän hengen huoneita, joissa kussakin asuu yleensä kaksi kiinalaista ja kaksi muualta tulevaa opiskelijaa. Asuntolan katolla voivat kaikki tuulettaa ajatuksiaan nauttien auringon lämmöstä ja upeasta näköalasta. Kampuksella on asuntoloiden ja koulurakennusten lisäksi terveydenhoitajan vastaanotto ja pieni sairastupa, liikuntahalli, kuntosali, koripallo- ja tenniskentät sekä uima-allas. Uusimpana lisäyksenä koulun fasiliteetteihin on moderni auditoriorakennus, jossa suurimmat kokoontumiset ja seremoniat nykyään pidetään. Auditorion valmistuminen toi myös teatterin opiskelijoille mahdollisuuden tutustua ammattimaisen valaistuksen, ääniteknikan ja  lavatyöskentelyn maailmaan.

Kuva 20


Koulupäivä maanantaista perjantaihin alkaa puoli kahdeksalta. Aikaista herätystä helpottaa se, että aamiaiselle on varattu aikaa ensimmäisen ja toisen oppitunnin välissä. Lukujärjestyksestä riippuen viimeinen oppitunti päättyy viimeistään kello puoli kaksi, minkä jälkeen on lounaan aika. Opetus tapahtuu melko pienissä ryhmissä. Opetuskieli on englanti; vieraina kielinä voi opiskella myös ranskaa, espanjaa ja mandariinikiinaa. Kiinaa kutsutaan yhdeksi Li Po Chunin haastavimmista kouluaineista. Tavoitetaso on sama kuin muissa vieraissa kielissä, mutta opiskelijan on opittava kokonaan uusi kirjoitustapa ja sanasto. Kielen harjoittelun haastetta lisää se, että Hongkongissa puhuttava kantoninkiina eroaa suuresti Kiinan yleiskielestä mandariinista. Näin ollen mandariinin puhujien löytäminen koulun ulkopuolella ei ole itsestäänselvyys, mutta toisaalta halutessaan koulun sisältä löytyy tuutoreita mandariininopiskeluun ja Manner-Kiinan puolella voi käydä useammankin kerran vuodessa testaamassa taitojaan. Kahdessa vuodessa määrätietoisella opiskelulla, jota voi tehdä yhdessä muiden kiinasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa, saa perustiedot maailman puhutuimmasta kielestä, jonka osaaminen on tämän päivän maailmassa iso etu. Suomen/ruotsin opinnot on mahdollista suorittaa itseopiskeluna ja koululta löytyy valmiiksi pieni valikoima aikaisempien opiskelijoiden tuomaa suomenkielistä kirjallisuutta. Atlantic Collegen ohella täällä yhteiskunnallisessa aineryhmässä on mahdollista opiskella poliittista filosofiaa käsittelevää Political Thought -ainetta. Koulun toinen oma erikoisuus Chinese Studies ollaan lähivuosina lopettamassa.Ajantasaisimmat tiedot koulun muusta ainevalikoimasta saa koulun omilta nettisivuilta.

Kuva 15

Koulussa harrastetaan mm. eri kulttuurisidonnaisia tansseja, kiinalaista kalligrafiaa, palloilulajeja, moninaista yleisurheilua, näyttelemistä, kuvataiteita ja musiikkia – mikäli osaat nimetä lajin, se on taatusti Li Po Chunin laajassa valikoimassa. Hongkongin luonto on vihreää ja suomalaisen silmään eksoottista – halutessaan tätä pääsee ihailemaan usein, innostuneita vaeltajia löytyy luokkatovereista varmasti ja viikonloppuisin on helppo koota ryhmiä kartoittamaan lähivuoristojen kauneutta. Yhteiskuntapalvelun puitteissa opiskelijat osallistuvat korallinpelastustoimintaan, jossa opitaan sukeltamaan, AIDS-valistustukseen, vammaisten pikkulasten hoitoon, Mai Po -luonnonpuiston monimuotoisuuden ylläpitoon, vanhainkodin toimintaan. Ympäristönsuojelu- ja kierrätysryhmät ovat aktiivisia ja vahvasti verkostoituneet ovat myös ihmisoikeuksien ja sorrettujen puolesta kampanjoivat ryhmäytymät. Syksyisin pidettävän China Weekin aikana tutustutaan viikon ajan Kiinaan paikan päällä Etelä-Kiinassa. Projektiviikon merkeissä keväällä suunnataan muualle Aasiaan tekemään itsenäistä projektitöitä ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Muutenkin reppumatkailu Aasiassa on helppoa ja edullista lomien aikana, ovatpa jotkut oppilaat matkustaneet koululle tai takaisin kotiin Siperian halki kulkevalla junallakin.

Kuva 17


Koulun sijainti tuo Li Po Chunin UWC-kokemukseen oman lisänsä: Hongkongin erityispiirteitä ovat idän ja lännen kohtaaminen sekä se, että suurkaupungista löytyy melkein mitä vain maan ja taivaan väliltä. Julkinen liikenne toimii esimerkillisesti ja kaupunki on järjestelmällinen ja siisti. Suomalaista ihmetyttää asuintalojen korkeus, väenpaljous varsinkin tietyillä alueilla ja loppumaton kuumuus toukokuusta lokakuuhun (kaikissa sisätiloissa on ilmastointi). Kiinalainen kulttuuri on läsnä koulun jokapäiväisessä elämässä ja Euroopasta tulevat opiskelijat saavat esimerkiksi huomata, miten eri tavalla Kaakkois-Aasiassa suhtaudutaan opiskeluun. Lisäksi kahdessa vuodessa on melko vaikeaa olla oppimatta puikoilla syönnin saloja. Riisiä ei silti tarvitse syödä joka päivä: koulun ruokalassa pyritään tarjoamaan vaihtoehtoja Aasialaisen ruuan rinnalle.

Koulun nettisivut löytyvät täältä.