UWC Kanadassa

Vuonna 1974 perustettu Pearson College sijaitsee Kanadan länsirannikolla, tarkemmin Vancouver Islandin eteläkärjessä noin 40 minuutin ajomatkan päässä Victoriasta, British Columbian pääkaupungista. Victoriaa ja sen ympäristöä asuttaa n. 300 000 asukasta. Itse koulu on sijoitettu meren äärelle erilleen muusta asutuksesta; lähimpään taajamaan on noin 8 km.

Koulun 200 oppilasta asuu viidessä asuinrakennuksessa neljän hengen huoneissa, joissa kussakin asuu kaksi ensimmäisen ja kaksi toisen vuoden opiskelijaa. Jokaisessa asuintalossa on suuri olohuone, day room, joka toimii kokoontumis- ja illanviettopaikkana. Opetus tapahtuu 6–20 oppilaan ryhmissä englanniksi. Noin viidennes oppilaista on pohjoisamerikkalaisia. Kaikkiaan koulussa on edustettuna yli 100 kansallisuutta. Jokaisella oppilaalla on oma opinto-ohjaaja. Koulu ei tarjoa suomen tai ruotsin kielen opetusta, mutta suomen tai ruotsin opinnot on mahdollista suorittaa itseopiskeluna.

PC 002

Oppitunnit alkavat kahdeksalta aamulla ja lounasta syödään puolen päivän aikaan. Lukujärjestyksestä riippuen lounaan jälkeen saattaa olla vielä yksi oppitunti tai yhtenä päivänä viikossa koko koululle suunnattu International Affairs, jolloin koulun ulkopuolinen vieras esitelmöi ajankohtaisesta aiheesta. Sen sijasta koko koulu saattaa myös kokoontua Village Meetingiin, jossa keskustellaan koulua koskevista asioista, jotka oppilaat ovat nostaneet esille. Oppitunnit kestävät 55 minuuttia ja lukujärjestys noudattaa viiden päivän kierron sijaan seitsemän päivän kiertoa.

Oppituntien jälkeen n. klo 14 alkavat palvelutoiminta ja harrastukset. Useimmat harrastukset kestävät noin kello viiteen asti, minkä jälkeen on päivällinen. Jotkut harrasteryhmät, kuten tähtitiedekerho, kokoontuvat vasta illalla päivällisen jälkeen. Oppituntien ulkopuolinen ohjelma koostuu kaikille pakollisista harrasteista ja vapaasti valinnaisista palveluista ja harrasteista. Lukuvuoden alussa kukin opiskelija valitsee laajasta valikoimasta itselleen mieluisimmat harrastukset, jotka jatkuvat läpi lukuvuoden. Pearson Collegessa opiskelevat velvoitetaan suorittamaan myös ensimmäisen ja toisen vuoden välisenä kesänä tietty tuntimäärä vapaaehtoispalvelua kotiyhteisössään.

PC 001

Kaikille pakollisiin harrasteisiin kuuluu esimerkiksi kampuksesta huolehtiminen, joka sisältää erilaisia tehtäviä kuten palomiehenä toimimista, opiskelijoiden kaupan pyörittämistä, kierrätystä ja kirjastonhoitoa. Kaikki opiskelijat käyvät ensiapukurssin. Kulttuureihin tutustutaan erityisesti Regional Dayn aikaan, jolloin koko päivä on omistettu yhden maantieteellisen alueen tai mantereen tapoihin ja aktiviteetteihin tutustumiselle. Lisäksi syödään alueen ruokaa. Regional Day huipentuu päivälliseen ja hienoon näytökseen, jonka tansseja ja lauluja harjoitellessakin tutustuu kyseisen alueen kulttuuriin.

Erilaisia harrasteita ja CAS-mahdollisuuksia on koulussa erittäin paljon, ja niiden valikoima on laaja. Humaanitaarinen palvelu, service, keskittyy muiden auttamiseen. Kerran viikossa tehdään vierailu vanhainkotiin tai vietetään aikaa kehitysvammaisten kanssa. Service sisältää myös ylempänä esitellyn kampuksesta huolehtimisen. Action-nimikkeen osalta ehkä kaikkein suosituimpia harrastuksia ovat ulkosalla tapahtuvat sukellus, purjehdus ja melonta. Merellisen sijaintinsa ansiosta koululla on erinomaiset lähtökohdat näiden lajien tarjoamiseen. Creativity voi olla miltei mitä tahansa valokuvauksesta ja pimiötyöskentelystä luovan puhumisen kerhoon.

Kun koulupäivä ja aktiviteetit on suoritettu, on jo yleensä ilta. Iltaa vietetään usein kavereiden kanssa läksyjä tehden. Viikonloppuisin on mahdollisuus lähteä kaupungille tai tehdä erilaisia matkoja ympäröiviin kohteisiin. Suosittua on käydä syömässä Victorian keskustassa tai tehdä patikointireissu kauniissa Vancouverin saaren luonnossa.

PC 003

Joka syksy ja kevät vietetään viikko koulun ulkopuolella tapahtuvan projektin merkeissä, jonka aiheen ja kohteen saa jokainen vapaasti suunnitella. Kyseinen viikko on hyvää aikaa tutustua esimerkiksi Vancouverin kaupunkiin tai lähteä vaikka USA:n puolelle Seattleen jonkin sopivan projektin merkeissä.

“Ensimmäinen lukukausi Pearsonissa on ollut uskomaton kokemus. Oikealla asenteella ja avoimella mielellä tästä paikasta voi saada todella paljon irti! Arvostan Pearsonissa erityisesti sitä, kuinka itse sitä halutessaan voi oikeasti tuntea vaikuttavansa koulussa ja ehkä laajemmassakin perspektiivissä. Mutta tärkeintä ovat ehdottomasti mielenkiintoiset ihmiset, jotka huomaamattakin kasvattavat ja muokkaavat elämänkatsomusta.”

Koulun nettisivut löytyvät täältä.