UWC Italiassa

United World College of the Adriatic sijaitsee Koillis-Italiassa, vain kivenheiton päässä Slovenian rajasta. Koulussa Italian ja Slovenian kulttuurit yhdistyvät koulun sisäiseen monikulttuuriseen ilmapiiriin. Pieni Duinon kalastajakylä antaa oppilaille mahdollisuuden vapaampaan ja ”italialaisempaan” elämäntapaan ilman rajattua kampusta. Kahden vuoden aikana oppilaat asuvat asuntoloissa, jotka sijaitsevat ympäri Duinoa. Asuntoloita on yhteensä kuusi, ja ne ovat hyvin erilaisia: on suuria ja pieniä ja ne vaihtelevat Duinon linnan vierasrakennuksesta omakotitaloihin ja vanhoihin toimistohuoneisiin.

Jokapäiväiseen elämään Duinossa kuuluvat niin meri korkeine rantakallioineen, pieni satama kalastajineen, keskiaikainen linna ja siellä vierailevat turistit, lämmittävä Italian aurinko kuin myös sade ja pistävä Bora-tuuli. Italiaa voi harjoitella puhumalla paikallisten asukkaiden kanssa, ostamalla perustarpeita Tuttidi-marketista tai tilaamalla kahvin jommastakummasta Duinon kahdesta kahvilasta. Lauantai-illan voi viettää vaikka ystävien kanssa Mickey Mouse -baarissa tanssien, keilahallissa, pizzeriassa, satamassa istuskellen, asuntolassa oleskellen tai miten vain keksiikin. Opiskelun ohelle löytyy siis paljon tekemistä. Jos tekemistä ja toimintaa tuntuu kuitenkin olevan liikaa, voi kävellä merenrantaan keräämään ajatuksiaan ja paeta hetkeksi arjen hulinaa.

iPhone 1270-1

United World College of the Adriatic perustettiin vuonna 1982 Italian hallituksen, Friuli-Venetsia-Giulian provinssin ja UWC-järjestön yhteisprojektina. Toisin kuin monet muut UWC-koulut, Adriatic College päätettiin sijoittaa keskelle pientä Duinon kylää Adrianmeren rannalle. Päätös oli hyvä, sillä koulun sijainti antaa oppilaille mainiot mahdollisuudet tutustua sitä ympäröivään kulttuuriin ja luontoon. Julkiset kulkuneuvot vievät Triesteen puolessa tunnissa ja Venetsian kadut ovat saavutettavissa puolessatoista tunnissa junalla. Jatkoyhteydet vievät oppilaita Triesten lentokentältä muualle Eurooppaan, rajan yli Sloveniaan ja muihin Italian kaupunkeihin. Koulun pakettiautot helpottavat kulkemista koulun järjestämillä matkoilla kunhan vain kuljettajia löytyy oppilaiden tai opettajien joukosta.

Koulun ympäristö vaikuttaa myös pitkälti koulun toimintaan. Auringon vielä lämmittäessä oppilaat voivat kokeilla muun muassa purjehdusta, purjelautailua, melontaa, kiipeilyä ja vaellusta. Talvella koulu tarjoaa mahdollisuuksia lasketteluun ja murtomaahiihtoon upeissa alppimaisemissa. Muita urheilulajeja voi harrastaa koululla oman kiinnostuksen mukaan.

Adriaticissa on myös hyvät mahdollisuudet kuvataiteen ja musiikin harrastamiselle: molempia aineita voi opiskella osana IB- tutkintoa. Koulun Art Center tarjoaa oppilaille välineet niin perinteisiin taidelajeihin kuin digitaaliseen valokuvaukseenkin. Keramiikkapajassa oppilaat voivat tutustua keramiikan eri tekniikoihin. Teatteripajassa voi paljastaa sisäiset näyttelijänlahjansa ja osallistua koulun teatteriviikkoon. Jos taiteet eivät kuitenkaan ole lähellä sydäntä, oppilailla on myös mahdollisuus muun muassa työskennellä tietokoneiden parissa tai osallistua filosofiakahvilan keskusteluihin. Musiikkia voi harrastaa koulun kuorossa tai käymällä soittotunneilla. Niille, jotka haluavat työskennellä musiikkialalla, Adriatic on oikea paikka opiskella. Yhteistyö Triesten konservatorion kanssa tarjoaa intohimoisille muusikoille mahdollisuuden ammattiopetukseen ja hyvän pohjan musiikkialan ammatteihin.Suomen tai ruotsin opiskelu toimii itseopiskeluna ja kaikkien oppilaiden on opeteltava ainakin italian alkeet.

AD 003

Koska koulu on sijoitettu keskelle kylää, paikallisten kanssa työskentely on tärkeä osa koulun toimintaa. Oppilaat tekevät työtä vanhusten, vammaisten ja nuorison parissa paikallisissa laitoksissa paikallisten ihmisten kanssa. Oppilaat voivat myös tutustua paikalliseen elämään ja kulttuuriin osallistumalla adottami (”adoptoi minut”) –ohjelmaan, jossa paikalliset perheet ”adoptoivat” oppilaita ja kutsuvat heidät illallisille tai perheen yhteisille matkoille. Duinoa ympäröivä luonto on tärkeä ja siitä huolehditaan rakentamalla linnunpönttöjä ja keräämällä roskia. Kierrätys on myös tärkeä osa Adriaticin toimintaa ja siitä pitää huolen koulun kestävän kehityksen kerho. Koulussa kierrätetään kaikki muovi, lasi, metalli, paperi ja biojäte. Energiankulutusta pyritään rajoittamaan muun muassa asuntojen välisillä energiansäästökilpailuilla.

Oppilaiden aktiivisuus näkyy erilaisissa projekteissa ja luennoissa. Koululla järjestettävien International Affairs (INA) –oppituntien myötä oppilaat ja opettajat tutustuvat tärkeisiin henkilöihin ja näiden näkemyksiin ajankohtaisista asioista, kulttuurista ja kirjallisuudesta. Tuntien kautta sekä oppilaat että opettajat voivat avartaa katsantokantojaan ja tutustua mielenkiintoisiin keskustelunavauksiin. Jokavuotisella projektiviikolla kaikki koulun oppilaat pääsevät osallistumaan johonkin projektiin Italiassa tai Adrianmeren alueella. Projektiviikoilla oppilaat pyrkivät lisäämään UWC- koulujen näkyvyyttä kouluesittelyiden, vapaaehtoistoiminnan, muiden tapahtumien ja esitysten kautta. Koululla järjestetään erilaisia projekteja myös muihin aikoihin kouluvuoden ja kesäloman aikana. Nämä projektit liittyvät usein koulun promootioon, kehitysmaiden avustamiseen, ympäristöasioihin ja luonnonkatastrofeihin. Projekteissa oppilaat ottavat kantaa sekä järjestävät tapahtumia ja varainkeruuta näiden asioiden hyväksi. Adriaticin vuoteen kuuluu myös Street Performance, joka on oppilaiden järjestämä projekti joululoman ensimmäisen viikon aikaan. Projektissa noin 40 hengen ryhmä oppilaita vierailee Euroopan maissa ja pyrkii parantamaan koulun näkyvyyttä katuesiintymisillä ja erilaisissa tapahtumissa. Street Performanceen voi myös liittyä vapaaehtoistoiminta vanhusten, nuorten tai vammaisten kanssa sekä UWC- koulujen hakijamäärän kasvattaminen kohdemaissa.

Koulun monikulttuurinen elämä tulee erityisesti esiin kulttuuri-illoissa. Niissä ryhmä samalta alueelta kotoisin olevia oppilaita tutustuttaa koulun muut oppilaat ja henkilökunnan oman kulttuurinsa perinteisiin, ruokiin, tansseihin, musiikkiin ja muihin kummallisuuksiin. Lisäksi koulu järjestää kulttuurimatkoja Italian historiallisiin kaupunkeihin ympäri vuoden. Oppaana toimii koulun maailman taiteiden ja kulttuurien oppiaineen opettaja, mikä tekee matkoista paitsi hauskoja myös opettavaisia. Tällä hetkellä United World College of the Adriaticissa opiskelee noin 180 oppilasta, jotka edustavat noin 80:aa eri kansallisuutta. Tukien ja rahoituksen ansiosta koulun oppilaat ovat hyvin eri puolilta maailmaa ja koululla on mahdollisuus rahoittaa oppilaita monista Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan köyhistä valtioista sekä Itä-Euroopan alueelta.

“Sen kahden vuoden jälkeen ei ole entisensä. Duinon maailmasta tuli koti, jonka elämä oli täynnä äärimmäisyyksiä Bora-tuulen kylmyydestä ja marraskuun alakuloisesta uupumuksesta luonnon huikeaan kauneuteen ja rantakivillä löydettyihin ihmisten ja elämän suuriin syvyyksiin. Nuo kaksi vuotta haastavat ja kantavat läpi elämän.”

Koulun nettisivut löytyvät täältä.