UWC Norjassa

Vuonna 1995 avattu United World College Red Cross Nordic (UWCRCN) tarjoaa opiskelijoilleen lukemattoman määrän mahdollisuuksia sekä opiskelun että harrastusten muodossa. Koulu sijaitsee pienessä Flekken kylässä Norjan länsirannikolla, noin sadan kilometrin päässä maan toiseksi suurimmasta kaupungista, Bergenistä. Katsomalla kuvia koulusta perinteisen norjalaismaiseman erottaa helposti: vuonon rannalla sijaitsevan koulun välittömässä läheisyydessä kohoavat jylhät vuoret, joiden rinteiltä voi erottaa niin metsää kuin vesiputouksiakin. Vaikka koulu sijaitseekin erittäin hiljaisella ja viihtyisällä paikalla, on lähimpään asutuskeskukseen, Daleen, matkaa ainoastaan viitisentoista kilometriä.

396382 156236024515564 1234875595 n

Opiskelijat asuvat viidessä Pohjoismaiden mukaan nimetyssä puutalossa. Talon toiminnassa auttavia talonvanhempia on helppo lähestyä asuntojen sijaitessa opiskelijakylässä. Oleskeluhuone ja siinä sijaitseva keittiönurkkaus ovat yhteisessä käytössä kellon ympäri ja jokaisessa viiden hengen huoneessa on oma kylpyhuoneensa. Oppilailla on vapaa pääsy lähes kaikkiin kampuksen tiloihin kellon ympäri, joka kannustaa aktiivisuuteen. Suurimman kampuksen omaavalla koululla ei ole aitoja eikä vartijoita ja täten UWCRCN tarjoaa oppilailleen uniikin yhdistelmän vapautta ja vastuuta. Koulu pystyy tarjoamaan joitakin erityispalveluita myös liikuntarajoitteisille henkilöille.

Koulun akateeminen taso on korkea. Tavallisempien IB-aineiden ohella UWCRCN:n opetusohjelmassa ovat esimerkiksi kiina, ympäristöopin kaltainen Environmental systems and societies ja kansainvälinen politiikka. Vapaavalintaisen suomen opetus tapahtuu itseopiskeluna, mutta siihen saa paljon apua muilta koulussa olevilta suomalaisilta. Vaikka opetuksen taso on korkea, IB:n CAS-ohjelmaa (creativity, action, service) pidetään yhtä tärkeänä kuin akateemista ulottuvuutta.

IMG 5508

Lähiympäristö antaa mahdollisuuden moniin ulkoilma-aktiviteetteihin niistä nauttiville. Esimerkiksi vaellukset vuorille, melonta ja vuorikiipeily kuuluvat monien opiskelijoiden harrastuksiin. Nimensä mukaisesti UWCRCN tekee yhteistyötä läheisen Punaisen Ristin kuntoutuskeskuksen kanssa ja opiskelijat saavatkin käyttää keskuksen uimahallia ja kuntosalia. Aivan asuinrakennusten vierestä löytyvät hyvässä kunnossa olevat musiikkitilat, joita myös käytetään paljon. Edellä mainittujen lisäksi koululla on yli 40 muuta harrastusmahdollisuutta, kuten aasialaiset ja itämaiset kulttuurit, perjantain pallopelit, teatteri, feministikerho, Amnesty International- ja ensiapuryhmät. Yhtenä vapaaehtoispalvelutoiminnan muotona koulun ympäristössä järjestetään alakouluikäisille norjalaislapsille leirikoulutoimintaa kesäkuukausina. Lisäksi opiskelijat voivat tehdä yhteistyötä ja osallitua kuntoutuskeskuksen toimintaan.

IMG 5135

RCN ja oppilaat järjestävät myös paljon tapahtumia, jotka tekevät koulusta erityisen verrattuna muihin UWC-kouluihin. Helmikuussa ensimmäisen vuoden opiskelijat tutustuvat hiihtoon ja lasketteluun Ski Weekin muodossa. Samoihin aikoihin ykkösvuotisten ohjelmaan kuuluvat myös pakollinen ensiapukurssi sekä kolmipäiväinen YK:n huippukokousta jäljittelevä Model United Nations (Malli-YK), jossa opiskelijat ottavat maailman tärkeiden johtajien roolin. Kahdesti vuodessa opiskelijat järjestävät Global Concerns -tapahtuman, jossa keskitytään jonkin aiheen käsittelyyn esimerkiksi erilaisten työpajojen muodossa. Viikoittain opiskelijat kokoontuvat World Today -esitelmiin ja niitä seuraaviin keskusteluihin. Joka toinen vuosi koulun suojelija, Norjan kuningatar Sonja vierailee koululla. Lisäksi lukukausiin kuuluvat projektiviikot ja eri maanosia esittelevät teemapäivät. RCN:n 200 opiskelijaa edustavat yli 90:tä eri kansalaisuutta. Kansalaisuuksien sekoitus, hyvät opiskelutilat ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet tarjoavat oppilaille unohtumattomat kaksi vuotta, joita varmasti muistelee lämmöllä jälkeenpäin.

Koulun nettisivut löytyvät täältä.