UWC Yhdysvalloissa

UWC-USA (Armand Hammer United World College of the American West) perustettiin vuonna 1982 New Mexicon osavaltioon pieneen Montezuman kylään. Koulun campus on rauhallisella alueella noin kahdeksan kilometrin päässä lähimmästä kaupungista. Campusalueelle antaa oman leimansa 1800-luvulta peräisin oleva linna, joka on osa koulua. Koulun opiskelijat edustavat yli 80:aa kansallisuutta. 200 opiskelijasta noin 50 on kotoisin Yhdysvalloista. Koulussa yhdistyvät New Mexicon paikallinen kulttuuri ja opiskeljoiden omat kulttuurit.

USA 001

UWC-USA:ssa opiskellaan IB-tutkintoa kuten useimmissa muissakin UWC-kouluissa. Koulu tarjoaa perinteisten tiedeaineiden (kemia, biologia, fysiikka) lisäksi mm. taloustiedettä ja sosiaaliantropologiaa. Sosiaaliantropologian oppiaine saa lisäsisältöä koulun sijainnista: oppilaat tekevät opintomatkoja ympäröiviin intiaanikyliin ja saavat näin ensi käden tietoa heidän kulttuuristaan. Myös taideaineiden opetuksen taso on erinomainen: koulu tarjoaa kuvataidetta, teatteria ja musiikkia. Musiikkia opiskelevat saavat oppituntiensa ulkopuolella ilmaista opetusta siinä instrumentissa, jota soittavat. Kuvataiteessa oppilaat puolestaan tekevät usein retkiä Santa Fehen ja pääsevät näin tutustumaan paikalliseen taiteeseen. Oppituntien lisäksi koululla järjestetään viikoittain Global Issues -seminaareja, joihin saapuu puhujia koulun ulkopuolelta. Myös oppilaat saavat ehdottaa aiheita seminaareille.

Koululla panostetaan vapaaehtoispalvelutoimintaan. Ohjelma toimii yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa ja sen tarkoitus on mahdollistaa palvelu- ja oppimiskokemuksia opiskelijoille. Palvelutoimintaa toteutetaan niin Las Vegasissa kuin Albuquerquen tai Santa Fen kaltaisilla kaupunkialueilla, ja toiminta vaihtelee paikallisissa kouluissa tuutoroinnista kirkkojen kunnostamiseen ja soppatykin pitoon. Koulun erikoisuus, Wilderness-ohjelma, tutustuttaa kaikki opiskelijat ympäröivään luontoon ja opettaa taitoja luonnosta nauttimiseen ja siellä pärjäämiseen. Opiskelijat osallistuvat vaelluksille koulun karun kauniissa ympäristössä ja oppivat suunnistus- ja ensiaputaitoja sekä varusteiden kunnossapitoa. Southwest Studies -viikko tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden päästä tutustumaan Grand Canyoniin ainutlaatuisella tavalla. Kolmipäiväinen vaellus kanjonin reunalta alas Coloradojoelle on fyysisesti haastava, mutta ehdottomasti sen arvoinen.

USA 004

Monelle projektiviikko on yksi ikimuistoisimmista kokemuksista UWC-USA:ssa. Viikon matka Meksikon Copper Canyonille yhdistää esiintymisen ja palvelutyön, kun ryhmä UWC-oppilaita kokoaa omia kulttuurejaan yhdistävän show’n, jolla sitten ilahdutetaan Copper Canyonin köyhiä asukkaita. Los Angelesin projektissa oppilaat pääsevät näkemään muutakin kuin Hollywoodin tekemällä vapaaehtoistyötä kodittomien asunnoissa ja jakamalla ruokaa sitä tarvitseville. Matka Meksikon rajalle opettaa laittomien maahanmuuttajien todellisuudesta. Campus koostuu vanhasta linnasta ja oppilasasuntoloista. Kampuksen kuudesta asuntolasta kaksi sijaitsee linnassa, ja loput alakampuksella. Tytöt ja pojat asuvat erikseen. Opiskelijoiden huoneet ovat kahden hengen huoneita, joissa yleensä asuu yksi ensimmäisen ja yksi toisen vuoden opiskelija. Huonekavereiden välille muodostuu vuoden aikana erityislaatuinen side. Jokaiseen asuntolaan kuuluu keittonurkkaus ja tietokonehuone.

Palvelutoiminnan lisäksi koulu tarjoaa laajan valikoiman erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Tarjolla on muun muassa joogaa, karatea, vuorikiipeilyä, koripalloa, neulontaa, lasimaalausten tekoa ja viittomakieltä. Ruuanlaittoaktiviteetti tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia muista kulttuureista ruoan kautta. Afrikkalainen kuoro on avoin kaikille, jotka haluavat opetella perinteistä afrikkalaista laulua. Afrohaitilainen ja latinotanssi taas saavat hien virtaamaan. Harrastusvalikoima on täysin kiinni oppilaiden aktiivisuudesta, ja jos omaa lempiharrastusta ei löydy vielä listalta, sellaisen voi perustaa itse!

Koulun nettisivut löytyvät täältä.