UWC Costa Ricassa

UWC Costa Rican kolme määrittävää tekijää ovat luonto, rauha ja latinalainen Amerikka. Koulu sijaitsee Costa Rican Central Valleyssä, jossa sitä ympäröi ainutlaatuinen luonnonympäristö. UWCCR on ensimmäinen UWC, joka tarjoaa kaksikielisen IB -ohjelman.

Costa Rican pääkaupungin San Josén lentokentälta puolen tunnin bussimatkan päässä, pienen Santa Anan kylän vehreässa nurkkauksessa siintää UWC-liikkeen kahdestoista koulu. Palmujen ja vihreän kasvillisuuden ympäröimät punaharjakattoiset rakennukset kätkevät sisäänsä monenmoista tarinaa. Luokkahuoneiden ikkunoista voi helposti bongata kolibrin tai käytävillä kävellessä kiikaroida läheiset mäennyppylät, joiden laelta auringonlaskut kauniisti kattavat häikäisevän maiseman. Sadekauden uhmakkaat ukkoset pelästyttävät heikkohermoisimmat peiton alle ja kuivan kauden kuumuus saa hien valumaan otsaa pitkin.

CR 003

Koulun liki 170 oppilasta edustaa lähes kahdeksaakymmentä eri kansallisuutta. Kaikki asuvat campuksella, jossa sijaitsevat sekä koulurakennukset että asuinrakennukset. Näistä kahdeksasta talosta viisi kuuluu tytöille ja kolme pojille. Jokaisessa talossa on kahdeksan huonetta, joista jokaisen jakaa kaksi tai kolme oppilasta. Kunkin talon päivittäistä mekastusta tarkkailevat House Coordinatorit. Costa Rican koulussa paikalliset riisi ja pavut tulevat päivittäin tutuiksi, banaanin, papaijan, ananaksen tai hyvällä tuurilla jopa mangon siivittäminä.

Yksi Costa Rican koulun erityispiirteistä on kaksikielisyys – opetusta järjestetään englanniksi ja espanjaksi. Vaikka täysin kaksikielinen arkipäivä onkin toisinaan monimutkaista saavuttaa, voivat siihen innokkaasti suhtautuvat kielenoppijat iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja oppia sujuvasti sekä englannin että espanjan. Vain kivenheiton päässä sijaitseva Santa Anan kylä antaa hyvät mahdollisuudet harjoitella espanjan kielen taitoja läheisessä kahvilassa tai ruokakaupassa.

Opintojen ja kiivaiden keskustelun lisäksi arkipäivää eteenpäin siivittää jokapäiväinen harrastustoiminta. Kauniissa vuoristomaisemissa patikointi, fanaattisten latinojen kanssa jalkapallon peluu tai kiireestä ja stressistä irrottautuminen joogan myötä ovat osana koulun liikuntamahdollisuuksia. Paikallisten rytmit eli salsa, merengue tai reggaeton saavat suomalaisenkin lantion sheikkaamaan! Valokuvaus, malli-YK, oppilaiden pitämät kielten kurssit, koulun bändi ja ruoanlaitto ovat esimerkkejä Creativity-mahdollisuuksista. Lähinnä koulun ulkopuolelle ulottuvat vapaaehtoistyömuodot, kuten vanhainkodissa vierailu, lasten viihdyttäminen tai paikallisten lukemaan opettaminen, ovat osana palvelumahdollisuuksia. Viherpeukaloille kasvihuoneessa puuhaaminen tai ihmisoikeuksista kiinnostuneille Amnesty Internationalin toimintaan osallistuminen ovat myös mahdollisia.

CR 004

Kouluvuoteen kuuluu myös projektiviikko, jolloin oppilasryhmät lähtevät viikoksi koulun kampukselta johonkin kohteeseen jokin projekti mielessään. Muun muassa kansallispuistojen siivoaminen tai SOS-lapsikylissä työskenteleminen ovat suosittuja projektiviikonviettotapoja. Koulun sijainti antaa myös hyvät edellytykset tutkia Väli-Amerikkaa tarkemmin. Rantaa kaipaavat voivat hypätä San Josésta bussin kyytiin ja suunnata sekä Karibian– että Tyynellemerelle ihailemaan turkoosia merivettä, palmujen komeutta ja toisinaan jopa merikilpikonnien munintaa! Joulu- tai pääsiäislomien vietto Costa Rican naapurimaissa on myös kätevää, mieltä avartavaa ja oppilaiden keskuudessa suosittua.

Uusilla oppilailla on hyvät mahdollisuudet päästä luomaan kouluun tulevaisuuden traditioita, koska vaikka koulu onkin jo pidemmän aikaa toiminut SOS-lapsikylänä, sen UWC-historia on vielä melkolyhyt. Uusille projekteille, aktiviteeteille ja ideoille, ja eritoten idealistisille oppilaille tilaa kyllä riittää!

Tervetuloa! Welcome! Bienvenidos!

Koulun nettisivut löytyvät täältä.